Herplaats Foxterriër
Het vinden en kiezen van een pup kan heel spannend zijn. Maar soms wordt een bewuste keuze gemaakt om geen pup, maar een volwassen Foxterrier in huis te halen.
Er zijn vele redenen waarom een Foxterrier een nieuw onderdak zoekt. Zijn eigenaar kan zijn overleden, een echtpaar gaat uit elkaar, tijdsgebrek vanwege gewijzigde arbeidsomstandigheden en zo zijn er wel meer redenen te bedenken. Jijzelf hebt ook je redenen waarom je specifiek voor een oudere hond kiest.
De uiteindelijke “herplaatsing” is uitsluitend een zaak tussen de oude en de nieuwe eigenaar. De N.F.C. aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de door de huidige eigenaar aan de nieuwe eigenaar verstrekte informatie over (eventuele) gedragsproblemen en (eventuele) gezondheidsproblemen van de te herplaatsen hond. Ook de financiële afhandeling van de herplaatsing valt niet onder verantwoording van de N.F.C.
De herplaatsers die via de club bemiddeld worden, zijn in het bezit van een stamboom en staan altijd geregistreerd bij de Raad van Beheer. Ook is er gecontroleerd op de geldigheid van de vaccinatie en het bezit van een Europees dierenpaspoort.
Oudere Foxterriër
Het is een misverstand dat een ‘herplaats’ Foxterrier moeilijker zou zijn dan een pup. Als nieuwe eigenaar mis je natuurlijk de socialisatie, basisopvoeding en ontwikkeling van pup naar volwassenheid. Een volwassen hond kan het nodige achter de rug hebben. Maar dat wil niet zeggen dat een volwassen hond niet nog een heleboel te bieden heeft en nog veel kan leren. Misschien een nieuwe naam, maar zeker een hele nieuwe (dag) routine, kan een levensgroot verschil maken om eventueel ongewenst gedrag als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen.
Het is van beide kanten een kwestie van een beetje aanpassen, zoeken naar oplossingen en vinden van een werkbare situatie. Opvallend is dat, zelfs als het vanaf de eerste dag goed klikt, je na verloop van maanden zult merken dat de Foxterrier nog steeds (kleine) veranderingen doormaakt. Dat is het leuke van de Foxterrier: hij is een expert in verrassingen.
Nooit te oud om te leren
Omdat de Foxterrier een uitzonderlijk slimme hond is, van (menselijk) gezelschap houdt en een optimistische inslag heeft, is hij meestal makkelijk te herplaatsen. Hij voelt zich graag ergens thuis en wil onderdeel zijn van een gezin, uit hoeveel personen die ook bestaat. Sluit het nemen van een volwassen Foxterrier dus niet per definitie uit.
Het gebeurt gelukkig niet vaak dat volwassen Foxterrier herplaatst moeten worden, maar het is zeker de moeite waard om op speurtocht te gaan.
Dit ras staat er om bekend dat hij tot op hoge leeftijd actief en vrolijk is; een hogere leeftijd hoeft dus geen belemmering te zijn. Wanneer je besluit een volwassen Foxterrier in huis te nemen, zal je nog jarenlang veel plezier met hem beleven!