X Sluit venster

Speciaal voor leden

Leden van de Nederlandse Foxterrier Club hebben toegang tot extra informatie.
Om deze te bereiken dient u hieronder in te loggen.

FOTO´S
LEDEN
  
Menu | Nederlandse foxterrierclub

Jachttraining Putten

Er is weer een jachttraining gestart in Putten. Nieuwsgierig? Lees dan verder voor meer informatie.

Hieronder vind je informatie over de jachttrainingen:

Jachttraining bij Geurie Vastenburg.  

Hieronder kun je informatie vinden over proeven en de bijbehorende beoordelingen. We zullen met de trainingen langzaam naar de proeven toe werken. Het blijft vooral heel leuk om bezig te zijn met je hond. Wij trainen positief zonder enige dwang. Wij hopen dit seizoen meer voorjagers te mogen begroeten en dat de trainingen regelmatig bezocht zal worden. Wij hebben er in ieder geval weer zin in, jullie ook?  

Waar en wanneer? De training wordt gegeven door Geurie Vastenburg op haar eigen terrein. Het adres is: Ruwendaalseweg 5 in Putten. Parkeren doe je naast de paardenbak. Je wordt verwacht om 12.45 voor koffie en thee. De training start om 13.00 uur en duurt tot ± 15.00 uur.  

Trainingsdata: Er zijn de volgende data vastgelegd onder voorbehoud van maatregelen Covid-19:
2021: 4 september, 9 oktober, 13 november
2022: 22 januari, 5 februari, 5 maart, 2 april
 
Wat heb je nodig? - een Foxterrier met een basis kennis van gehoorzaamheid. - een halsband met een riem, (géén slipketting). - lekkers voor de hond als beloning veel kleine voertjes. - stevige kleding, aangepast aan de weersomstandigheden. - stevige schoenen/laarzen. - een goed humeur. - eventueel een clicker. - eventueel een hondenfluit.   Aanmelden Stuur een e-mail naar:  

jacht@nederlandsefoxterrierclub.nl 
 
onder vermelding van naam voorjager en naam hond(en). We hebben ook een jachtapp. Wil je graag toegevoegd worden aan deze jachtapp vermeld dan ook je 06-nummer.  Je wordt dan toegevoegd aan de app zodat we je op de hoogte kunnen houden van eventuele laatste mededelingen over de training. De kosten per training zijn € 12,50 per hond. Dit moet ter plaatse worden voldaan. 

Uitleg van de proeven met bijbehorend commando en hun beoordeling 

 1. Aangelijnd volgen.
  De hond moet zijn voorjager over een traject van 40 meter volgen en bestaat uit 2x een buitenbocht en 2x een binnenbocht. Dit traject moet aangelijnd worden afgelegd. Het traject heeft de vorm van een zandloper waardoor de voorjager steeds twee bochten met zijn hond aan de binnenkant en twee bochten met zijn hond aan de buitenkant moet maken. Commando: Volg
 2. Los volgen
  De hond moet zijn voorjager wederom over een traject van 40 meter volgen. Dit traject moet onaangelijnd worden afgelegd. Het traject heeft de vorm van een zandloper waardoor de voorjager steeds 2 bochten met zijn hond aan de binnenkant en twee bochten met zijn hond aan de buitenkant moet maken. Tijdens het onaangelijnd volgen moet de voorjager de halsband en lijn op een door de keurmeester aangewezen plaats achterlaten. Commando: Volg Beoordeling 1 + 2 Aangelijnd en los volgen:

  Voldoende: 
  Tijdens het aangelijnd volgen dient de lijn tenminste 1 meter lengte te hebben en mag de lijn niet gespannen zijn (de hond moet de voorjager volgen zonder aan de lijn te trekken). Tijdens het los volgen mag de hond de voorjager niet hinderen, voor de voeten lopen, achter blijven, vooruit lopen en snuffelen.
  Volmaakt:
  Als de hond attent is naar de voorjager deze aangelijnd en los goed blijft volgen zonder dat de voorjager het bevel moet herhalen.
   
 3. Uitsturen en komen op bevel.
  De hond moet zonder halsband of lijn, vrij uitgezonden worden en van een afstand van ongeveer 40 meter op bevel naar zijn voorjager komen. De voorjager moet dit bevel geven onmiddellijk nadat de keurmeester hem dit opdraagt. Commando: Vooruit
  Beoordeling 3 uitsturen en komen op bevel:
  Voldoende:
  Als de hond vlot de diepte neemt en niet meer dan 3 bevelen nodig heeft om bij de voorjager terug te komen zodat deze de hond aan kan lijnen.
  Volmaakt: 
  Als de hond met een bevel direct de ruimte neemt en met een signaal direct terug keert naar de voorjager.
 4. Houden van de aangewezen plaats.
  De hond moet op een door de keurmeester aangewezen plaats zonder halsband, lijn of enig ander voorwerp bij de hond achterlatend 2 minuten op de plaats blijven tot de voorjager hem weer ophaalt, de tijd gaat in als de voorjager uit het zicht van de hond is. Commando: Blijf
  Beoordeling 4 Houden van de aangewezen plaats:
  Voldoende: 
  Als de hond zich niet verder dan 1 meter verplaatst en niet hinderlijk piept, jankt of blaft.
  Volmaakt: 
  Als de hond de aangewezen plaats houdt zonder enig teken van onrust en op de voorjager wacht tot hij weer opgehaald wordt.
 5. Apport van konijn (dummy met konijnenvacht) afstand ongeveer 25 meter.
  De hond moet, zonder halsband of lijn, een in overzichtelijk terrein, weggeworpen wild konijn apporteren. De voorjager mag tijdens de uitvoering van de proef de hem aangewezen plaats niet verlaten. De hond moet het konijn binnen handbereik van de voorjager brengen. De werper dient het konijn zover mogelijk van zich weg te werpen, doch op een zodanige plaats dat het konijn ongeveer 25 meter van de hond terecht komt. De valplaats dient zodanig te worden verkozen dat de hond vanaf de positie bij de voorjager het konijn kan zien liggen. De hond mag in opdracht van de keurmeester, nadat het konijn is gevallen, worden uitgestuurd om te apporteren. Een konijn mag bij deze proef meerdere malen door verschillende honden worden gebruikt. Commando: Apport
  Beoordeling 5 Apport van konijn:
  Voldoende:
  De proef is voldoende afgelegd door de hond die het konijn opneemt en naar zijn voorjager brengt, ongeacht of hij tijdens het werpen inspringt, verpakt, het konijn binnen handbereik, zittend of staand afgeeft.
  Volmaakt: 
  De proef is volmaakt afgelegd door de hond die geen aandacht van de voorjager vergt, die voordat hij wordt uitgezonden niet inspringt, het commando tot apporteren afwacht, snel naar het konijn gaat en direct naar de voorjager terug komt en hem afgeeft.
 6. Onderlopen
  Het onderstaande geldt voor elke bouw: kunstmatig aangelegd onder of boven de grond. De bouw bestaat uit diverse rechte stukken, bochten en hindernissen. De deelname staat open voor honden met de leeftijd van 6 maanden.
  De voorjager komt met een aangelijnde hond bij de keurmeester. De voorjager gaat op aanwijzing van de keurmeester op ongeveer 1 meter van de bouw en daar verwijderd hij de lijn/ halsband van de hond. De voorjager dient de hond met beide handen goed vast te houden. Op teken van de keurmeester laat de voorjager de hond los, deze dient direct de bouw in te gaan, de voorjager begeeft zich naar de andere zijde van de bouw om daar de hond op te vangen.
  Commando: Door of Onder

  Beoordeling 6 Onderlopen:
  De nadruk ligt op een hond die zonder aarzelen vlot de bouw onderloopt, deze in zijn geheel doorloopt en deze aan de achterkant verlaat. De hond mag niet met fysiek geweld de bouw in gedwongen worden.

  Voldoende: 
  De proef is voldoende afgelegd in dien de hond na twee maal ingezet te zijn de bouw onderloopt.
  Goed:
  Als de hond zonder aarzelen de bouw onderloopt en vlot aan de achter kant weer boven komt.
 7. Aangeven van de bewoonde bouw
  De proef bestaat uit drie bouwen met een onderlinge afstand tussen de bouwen van een aantal meters. In een van de bouwen zit op ongeveer 1 meter diepte een geurende vossenhuid. De voorjager moet aan het gedrag van de hond af kunnen leiden of de bouw al dan niet bewoond of belopen is.
  De voorjager komt met een aangelijnde hond bij de keurmeester. De keurmeester wijst de plaats aan waar de bouw zich bevindt. De voorjager doet de lijn (halsband) af en geeft de hond het commando om te zoeken, de voorjager mag tijdens de proef de aangewezen plaats niet verlaten. De hond moet zelfstandig de bouwen afzoeken en aangeven welke bouw bewoond is.
  Commando: Zoek
  De voorjager dient nadat de hond alle drie de bouwen onderzocht heeft,de keurmeester te vertellen welke van de bouwen bewoond of belopen is. Dit uiteraard gebaseerd op het tekenen van de hond.
  Beoordeling 7 Aangeven van de bewoonde bouw:
  Onvoldoende: 
  De proef is onvoldoende afgelegd indien de hond, eventueel na aanmoediging, geen interesse in de bouwen vertoont.
  Voldoende:
  De proef is goed afgelegd indien de hond, na het start commando, de drie bouwen vlot en zelfstandig afzoekt. Niet regeert op onbewoonde bouwen, doch fel reageert in de vorm van aangeven, of luid geven bij de bewoonde bouw.
 8. Uitwerken van geur/sleepspoor afstand ongeveer 100 meter.
  Tijdens het werken met de hond op de bouw, of tijdens de jacht op de vos, is het mogelijk dat een vos aangeschoten wordt. De aangeschoten vos kan dan onderlopen of zich schuil houden. Het is ook mogelijk dat de vos reeds dood is. Om de vos alsnog te bemachtigen kan de hond ingezet worden om daar middel van een door de vos achtergelaten geur- en of zweet(bloed)spoor de vos te lokaliseren. De voorjager komt met een aangelijnde hond bij de keurmeester. De keurmeester geeft de voorjager aan waar het sleepspoor begint en in welke richting deze getrokken is. De proef wordt aangelijnd uitgevoerd met een lijn van 10 meter. Indien de hond 50 meter van het spoor afwijkt roept de keurmeester af, de voorjager mag de hond 2x op het spoor zetten, verlaat de combinatie het spoor volgt een onvoldoende. Commando: Zoek Spoor
  Beoordeling:
  De volgende onderdelen worden gekeurd door de keurmeester:
  Zoeken aan de lange lijn.
  Vrij zoeken.
  Werken op de bouw.
  Gedrag bij het wild.

  Onvoldoende: 
  De proef is onvoldoende afgelegd indien de hond het sleepspoor niet oppakt, niet uitwerkt en niet tekent op de bouw.
  Voldoende: 
  De proef is voldoende afgelegd indien de hond met slechts enkele commando,s van de voorjager de sleep uitwerkten, eventueel met steun, tekent voor de bouw van de vos.

De kracht van het commando: