X Sluit venster

Speciaal voor leden

Leden van de Nederlandse Foxterrier Club hebben toegang tot extra informatie.
Om deze te bereiken dient u hieronder in te loggen.

FOTO´S
LEDEN
  
Menu | Nederlandse foxterrierclub

Het ras vroeger en nu.

Om iets van het karakter van de foxterrier te begrijpen, moet u iets weten over de reden waarom hij oorspronkelijk gefokt werd. De eerste vermeldingen van de foxterrier stammen uit de veertiende eeuw. De naam is afgeleid van het Engelse fox = vos en het Latijnse terra = aarde.

De Engelsen hadden voor hun drijfjachten een aardhond nodig, die het werk van de grote drijfhonden kon afmaken. De foxterrier moest een vos en een das uit zijn hol kunnen drijven. Daarvoor moest hij klein en sterk zijn, zeer alert en moedig, voornamelijk wit van kleur en met een groot en sterk gebit. Tegenwoordig wordt de foxterrier in ons land vooral gefokt om zijn schoonheid en om de vrolijke en schrandere huishond die hij is. In de ons omringende landen wordt hij gebruikt bij jacht als hondensport. De foxterrier is een natuurhond gebleven en heeft als huishond niets van zijn scherpte en speelsheid verloren. In huis en tuin jaagt hij op alles wat beweegt.

Variëteiten

Het ras kent twee variëteiten. 

De bouw van de twee variëteiten is hetzelfde. Het verschilpunt is de vacht. Het haar is glad- of draadharig.

Bij de "Gladhaar" is het haar kort, recht, vlak en sluik, glad, hard, rijkelijk dicht en met ondervacht. De gladhaar is zeer elegant om te zien. De vachtverzorging bestaat uit regelmatig borstelen.

Bij de "Draadhaar" is het haar tamelijk kort, hard, dicht, licht golvend, vast als een kokosmat en met een zachte fijne ondervacht.De poten zijn dicht behaard en kroes. Er is een lange baard. In de showconditie straalt hij kracht en elegantie uit. Niet in de showconditie ziet de draadhaar er wat wolliger en molliger uit.De vachtverzorging bestaat uit regelmatig borstelen en trimmen.

Kenmerken

Grootte: ca 37 - 39 cm.

Gewicht: ca 8 kg, teefjes minder.

Bouw: lang, smal en recht hoofd, fel donker oog en knopoor, compact vierkant lichaam, hoge staartaanzet, rechtop gedragen staart drukt een maximum aan kracht en elegantie uit. Kleuren: wit met bruine en/of zwarte vlekken, ook volledig wit. De kleur wit moet overheersen. Haar: draadharig of gladharig, met ondervacht weerbestendig

Oorsprong: Engelse jachthond. Huidig gebruik: familie- en showhond, muizenvanger, jachthond en sport. Beweging: Dagelijks een stevige wandeling, want hij moet zich kunnen uitleven. Bezigheden: sport, wandelen, zwemmen, begeleiden bij fietsen en paardrijden, behendigheidsoefeningen en recreatiesport, fly-ball, doggy-dancing, zoeken, graven en apporteren. Levensverwachting: 12 - 14 jaar; 16 - 20 jaar mogelijk.

Opvoeding en verzorging

Vanwege zijn eigenzinnigheid en zijn vermogen om zijn baasje met veel tactiek en verbeeldingskracht om de tuin te leiden is tot op hoge leeftijd een strenge en consequente aanpak zeer noodzakelijk. Met ruw geweld en drillen echter reageert de foxterrier bijtachtig, wordt weerbarstig en tenslotte wordt zijn karakter gebroken.

Wat hij nodig heeft is een liefdevolle en meelevende benadering vanuit een psychologisch overwicht om zijn energie en daadkracht in goede banen te leiden. Hij leert snel en graag en wordt een kameraad voor het leven.

De gladharige foxterrier moeten dagelijks worden geborsteld. Af en toe kunnen de staart, de "broek"en de "nekkraag" worden geknipt. 

De draadharige foxterrier moet ook dagelijks worden geborsteld. De vacht moet 2 maal per jaar vakkundig worden getrimd. Hij mag nooit worden geschoren. Dan worden de kleuren dof en de vaste haarstructuur gaat verloren.