X Sluit venster

Speciaal voor leden

Leden van de Nederlandse Foxterrier Club hebben toegang tot extra informatie.
Om deze te bereiken dient u hieronder in te loggen.

FOTO´S
LEDEN
  
Menu | Nederlandse foxterrierclub

Wat is de beste tijd voor een dekking?

Let goed op dat de eerste dagen van de loopsheid je niet ontgaan. Als je hond achter niet glad getrimd is, kan een druppeltje bloed je wel eens ontgaan. Bij de meeste teven zwelt de vulva op, maar dat is niet bij alle teven even uitgesproken het geval.

Als je teef veelvuldig haar vulva likt en daarna klappertandt, moet je in ieder geval opletten. Dan weet je dat de loopsheid eraan zit te komen of er al is. Ervaren fokkers schatten de beste dekdatum bij foxterriers op de 13de dag van de loopsheid. De meeste bevruchtingen vinden dan plaats. Maar een teef kan dan ook “leeg” blijven. Ook hier geldt dat de teef haar eigen ritme heeft. Het vruchtbare moment kan iets eerder liggen of later. Dat de teef “blijft staan” voor een dekking is geen garantie dat ze ook heeft opgenomen.. Er zijn teven die op de 21ste dag gedekt werden en een groot nest kregen, er zijn er zelfs met succes op de 26ste dag gedekt.

Als je zeker wil zijn van het juiste dekmoment kun je bij de dierenarts een progesterontest laten doen. De hormonen in het bloed die bij de bevruchting een rol spelen worden daarbij nauwkeurig bepaald. Vraag je dierenarts om informatie.

Terug naar de vorige pagina