X Sluit venster

Speciaal voor leden

Leden van de Nederlandse Foxterrier Club hebben toegang tot extra informatie.
Om deze te bereiken dient u hieronder in te loggen.

FOTO´S
LEDEN
  
Menu | Nederlandse foxterrierclub

Wat moet ik weten over de bevalling?

Zoveel mogelijk. Lees daarover een goed boek (aan te bevelen is: “De Geboorte bij de Hond” van Dr. C. Naaktgeboren (ISBN 90-6010-665-2) en praat erover met andere fokkers, je dierenarts enz. En zelfs als je goed bent voorbereid kun je door iets verrast worden.

Een bevalling is een natuurlijk gebeuren en verloopt meestal volgens een bepaald patroon. Foxterriers zijn nog echte natuurtalenten en kunnen het nog goed helemaal zelf. Soms zul je je teefje een beetje moeten helpen, b.v. als de geboorte erg lang duurt en ze uitgeput raakt. Mogelijk dat je bij een stuitligging een beetje mee moet trekken, of uit de vliezen helpen als de teef het zelf niet doet. Maar bedenk wel, je bent geen vroedvrouw. Als je geen ervaring hebt zorg dan dat je een hot-line met een fokker of dierenarts achter de hand hebt voor praktische adviezen.

Hoewel een worp een natuurlijk proces is, kan er ook wel eens iets mis gaan: een pup ligt letterlijk dwars of is te groot, of ligt met de voorpootjes voor en het hoofd naar achteren geknikt; of je teef heeft geen weeën meer. Dat zijn wel gevallen waar je de hulp van de dierenarts moet inroepen. Als een teef een uur aan het persen is zonder resultaat dan is hulp geboden.

 

Terug naar de vorige pagina