X Sluit venster

Speciaal voor leden

Leden van de Nederlandse Foxterrier Club hebben toegang tot extra informatie.
Om deze te bereiken dient u hieronder in te loggen.

FOTO´S
LEDEN
  
Menu | Nederlandse foxterrierclub

Is een werpkist echt nodig?

Meestal vindt de teef een werpkist voor de bevalling een onding. Ze zoekt vastberaden zelf wel een plek die haar geschikt lijkt. Onze teven zijn nog echte natuurtalenten en doen daarom niets liever dan een holletje graven in de tuin, liefst onder een lage conifeer. Een van onze leden heeft een foxterrier met de naam Conifera. U begrijpt nu zeker wel waarom. Precies, omdat hij onder een conifeer werd geboren.

Uw teefje zal kort voor het werpen tot vervelends toe aangeven dat ze naar buiten wil. Doe dat gerust, maar houdt haar wel aan de lijn. U zult zien hoe ze overal kijkt en zoekt en als ze iets gevonden heeft hoe ze er de volgende keer rechtstreeks op af gaat en aan de lijn trekt om onder de struik te kunnen. Lukt het haar buiten niet, dan zal ze binnen zoeken naar een fijne plek. Bijvoorbeeld op het zachte kussen op de bank, in het holletje onder uw bureau of in de kleerkast, misschien wel op uw bed of op uw schoot.

Ik kan de teef geen ongelijk geven. Ook ik vind een werpkist een onding voor de bevalling. Als de bevalling volgens het boekje verloopt en je rustig op een stoel kunt zitten kijken hoe je teefje het allemaal zelf kan, dan is een werpkist perfect. Maar als je moet assisteren en zeker als het lang duurt en/of als er veel pups zijn, ben je zelf gebroken. Want die werpkist staat op de grond zodat jij op je knieën moet. Op een stenen vloer is dat erg koud. Het heeft een hoge rand. Daar moet je overheen hangen, zodat je een zere rug krijgt. Om dat te voorkomen zit je op je knieën en steun je op je ellebogen in de kist. De dag na de geboorte heb je daardoor spierpijn in je billen en zere knieën en ellebogen, terwijl je dan juist fit moet zijn om op je knieën en ellebogen de pups voortdurend aan te leggen (als ze het tenminste zelf niet goed doen).

Nee, voor het werpen heb je geen werpkist nodig. Een groot plat kussen of dubbelgevouwen deken die je kunt uitwassen of die je beschermt met onderleggers is dan beter. Je moet het leggen op een plaats waar je rond omheen goed bij kunt en als het kan liefst ook nog op een verhoging, zodat je niet hoeft te bukken.

 

Terug naar de vorige pagina